Οι μητέρες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά των μωρών τους μέσω του μητρικού γάλακτος, δήλωσαν ερευνητές.

Η Katie Hinde, του Harvard University, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι το μητρικό γάλα δεν επηρεάζει μόνο τον οργανισμό ενός μωρού αλλά και περιοχές του εγκεφάλου που σχηματίζουν τα συναισθήματα και τα κίνητρά τους, επομένως και τη συμπεριφορά.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Evolution, Medicine and Public Health, η Hinde και 2 ακόμα ερευνητές προτείνουν τρόπο με τον οποίο η σύνθεση του μητρικού γάλακτος θα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά ενός μωρού.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αν η τροφή είναι δυσεύρετη μπορεί ενδεχομένως να είναι καλύτερο για μια μητέρα να έχει μωρό που να είναι πιο ήσυχο και να εστιάσει στην ανάπτυξη παρά ένα μωρό που είναι πολύ ενεργητικό και παιχνιδιάρικο.

Πρόσθεσε ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανό να επηρεαστεί το επίπεδο δραστηριότητας ενός μωρού αλλάζοντας τη σύνθεση του γάλακτος για να επηρεαστούν τα βακτήρια στα έντερά του.

Το μητρικό γάλα περιέχει πολλά σάκχαρα που δεν μπορούν να χωνέψουν τα μωρά, αλλά που σιτίζουν βακτήρια που ζουν στα έντερα. Τα βακτήρια δεν βοηθούν απλώς στην πέψη, δήλωσε η Hinde. Μπορούν να απελευθερώσουν χημικά σινιάλα που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο του μωρού και σχηματίζουν τη νευρανάπτυξη.

Έρευνες σε ποντικούς δείχνουν ότι σινιάλα που απελευθερώνονται από βακτήρια στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν το πόσο κοινωνικό και αγχώδες είναι ένα μωρό.

Πρόσφατη έρευνα σε παιδιά επίσης έδειξε σχέση μεταξύ ενός είδους βακτηρίου στα έντερα και της προσωπικότητάς τους, σημειώνουν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]