Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Ερευνητές του Duke-NUS Graduate Medical School Singapore, έδειξαν για πρώτη φορά σχέση μεταξύ των γευμάτων που καταναλώνονται εκτός σπιτιού και της υπέρτασης και τα ευρήματα υπογραμμίζουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν την υπέρταση, ενώ τονίζουν τη σημασία της επίγνωσης σχετικά με το αλάτι και τις θερμίδες των τροφών ώστε να διευκολύνονται καλύτερες διατροφικές επιλογές όταν κάποιος γευματίζει έξω.

Η καθηγήτρια Tazeen Jafar, και ο φοιτητής ιατρικής Dominique Seow, εξέτασαν 501 νέους ενήλικες, 18 έως 40 ετών, στη Σιγκαπούρη. Συλλέχτηκαν στοιχεία για την αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος και τον τρόπο ζωής, περιλαμβανομένων των γευμάτων εκτός σπιτιού και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια καθορίστηκε η σχέση τους με την υπέρταση.

Με στατιστική ανάλυση οι ερευνητές ανακάλυψαν προϋπέρταση στο 27,4% του πληθυσμού, ενώ το 38% έτρωγε περισσότερα από 12 γεύματα την εβδομάδα εκτός σπιτιού. Η προϋπέρταση αφορούσε περισσότερο τους άντρες (49%) παρά τις γυναίκες (9%).

Όσοι είχαν προϋπέρταση ή υπέρταση ήταν πιο πιθανό να τρώνε περισσότερα γεύματα την εβδομάδα εκτός σπιτιού, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και να είναι καπνιστές.

Σημαντικό είναι επίσης ότι ακόμα και ένα επιπλέον γεύμα εκτός σπιτιού αύξανε τις πιθανότητες προϋπέρτασης κατά 6%.
Η Dr. Jafar, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τους παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με την προϋπέρταση και την υπέρταση, οι οποίοι ενδεχομένως μπορούν να αλλάξουν, και θα μπορούσε να αφορά νέους ενήλικες παγκοσμίως, ιδιαίτερα όσους είναι ασιατικής καταγωγής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’American Journal of Hypertension’’.

 

Πηγές:
‘’American Journal of Hypertension’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας