Κλινική δοκιμή μέσου σταδίου για αγωγή με ενήλικα βλαστικά κύτταρα, έδειξε στατιστικά σημαντική επίδραση σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), ανακοίνωσε η BrainStorm Cell.

Νέα στοιχεία, που παρουσιάζονται την τρέχουσα εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δείχνουν ότι έξι μήνες μετά τη χορήγηση αγωγής με βλαστικά κύτταρα, που ονομάζεται NurOwn, σημειώθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση στο ρυθμό πτώσης της βίαιης ζωτικής χωρητικότητας, που μετρά την ποσότητα του αέρα που μπορεί κάποιος να εκπνεύσει.
Υπήρξε επίσης βελτίωση στο ποσοστό μείωσης στο ALS Functional Rating Score, που ερευνά 12 διαφορετικές λειτουργίες.

Επιπλέον, ασθενείς που έλαβαν NurOwn μέσω ενδομυϊκής ένεσης εμφάνισαν βελτίωση στο ποσοστό μείωσης της μυϊκής μάζας στο δεξί χέρι, την περιοχή χορήγησης του φαρμάκου, σε σύγκριση με το αριστερό χέρι.

Ο ερευνητής Δημήτριος Καρούσης, του Hadassah University Medical Center, δήλωσε ότι δεδομένης της φύσης της νόσου ALS και της έλλειψης αποτελεσματικών θεραπειών, μια αγωγή που θα μπορούσε ακόμα και σε μέτριο βαθμό να μειώσει την εξέλιξη θα αναμενόταν με χαρά από ασθενείς και γιατρούς.

Η BrainStorm, που πραγματοποιεί επίσης κλινικές δοκιμές σε 3 περιοχές των ΗΠΑ, σχεδιάζει να προχωρήσει σε έρευνα τους επόμενους μήνες για να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα μπορούν να ενισχυθούν με επανειλημμένες δόσεις.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]