Οι στατίνες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας στους ηλικιωμένους, αλλά έχουν και τον κίνδυνο παρενεργειών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές αξιολόγησαν αν οι στατίνες θα πρέπει να λαμβάνονται ως φάρμακο ρουτίνας από ηλικιωμένους 75 ετών και άνω για την πρόληψη της καρδιοπάθειας.

Φάνηκε να υπάρχουν σημαντικά πιθανά οφέλη, όπως πολύ χαμηλότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 105.000 καρδιακές προσβολές και 68.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι οι ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας 75 έως 93 ετών, που δεν έχουν κίνδυνο καρδιοπάθειας λάβουν στατίνες την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, το όφελος από τη χορήγηση στατινών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορούσε να εξουδετερωθεί από αύξηση 10 έως 30% του κινδύνου παρενεργειών, όπως μυϊκοί πόνοι και αδυναμία, καθώς και ελαφριά εξασθένηση της σκέψης και της μνήμης.
Η Dr. Kirsten Bibbins-Domingo, καθηγήτρια στο University of California, του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με τη χρήση στατινών σε ηλικιωμένους.

Πρόσθεσε ότι προηγούμενες έρευνες ήταν υπερ της χρήσης των στατινών, λόγω του σαφούς οφέλους στην καρδιά και επειδή οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες.

Δυστυχώς, δεν έχουμε αρκετές έρευνες σε ηλικιωμένους, πρόσθεσε η ερευνήτρια, και ως αποτέλεσμα δεν γνωρίζουμε αρκετά, σχετικά με το πόσο συχνές ή σοβαρές είναι αυτές.

Η Bibbins-Domingo, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως στους ηλικιωμένους, ακόμα και μικρές αυξήσεις σε λειτουργικούς περιορισμούς και ελαφριά νοητική εξασθένηση από τη χρήση στατινών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βλάβη.

Η ερευνήτρια καλεί σε περαιτέρω έρευνα για τα πιθανά οφέλη και κινδύνους από τη χρήση στατινών σε ηλικιωμένους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Annals of Internal Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Annals of Internal Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο