Ακόμα και αν η ιατρική αξία της κάνναβης συζητιέται παγκοσμίως, η χρόνια χρήση της ουσίας μπορεί να οδηγήσει κάποιον να θυμάται γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η χρόνια χρήση κάνναβης προκαλεί διαταραχές στη μνήμη, καθιστώντας πιο εύκολη την εμφάνιση φανταστικών ή λανθασμένων αναμνήσεων.

Η έρευνα ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι κάνουν βαριά χρήση κάνναβης μακροχρόνια, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λαθών στη μνήμη, ακόμα και όταν απέχουν από την ουσία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Biomedical Research Institute of Hospital de Sant Pau και του Universitat Autonoma de Barcelona, σε συνεργασία με το Bellvitge Institute for Biomedical Research (IDIBELL - University of Barcelona) της Ισπανίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν μια ομάδα χρόνιων χρηστών κάνναβης με υγιή ομάδα ελέγχου, καθώς προσπαθούσαν να μάθουν μια σειρά λέξεων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρήστες κάνναβης εμφάνισαν χαμηλότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με διαδικασίες μνήμης και με τον γενικό έλεγχο νοητικών πόρων.

Η έρευνα ανακάλυψε ελλείψεις μνήμης παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει να καταναλώνουν κάνναβη ένα μήνα πριν τη συμμετοχή στην έρευνα.

Αν και δεν είχαν καταναλώσει την ουσία για ένα μήνα οι συμμετέχοντες, όσο περισσότερο ο χρήστης είχε καταναλώσει κάνναβη στη ζωή του τόσο χαμηλότερο ήταν το επίπεδο δραστηριότητας στον ιππόκαμπο, που είναι σημαντικός για την αποθήκευση των αναμνήσεων.

Από κλινική άποψη, τα ευρήματα δείχνουν προς το γεγονός ότι η χρόνια χρήση κάνναβης θα μπορούσε να επιδεινώσει προβλήματα με απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Molecular Psychiatry’’.

 

Πηγές:
‘’Molecular Psychiatry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα