Σε μια υποσχόμενη ανακάλυψη για τους καπνιστές που προσπαθούν να διακόψουν το τσιγάρο, επιστήμονες εντόπισαν κύκλωμα στον εγκέφαλο, ως ένοχο για το αυξημένο άγχος που εμφανίζεται συνήθως κατά τη στέρηση νικοτίνης.

Ο ερευνητής, Andrew Tapper, του University of Massachusetts, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εντόπισε νέο κύκλωμα στον εγκέφαλο που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια απόσυρσης από τη νικοτίνη και συγκεκριμένα αυξάνοντας το άγχος.

Το αυξημένο άγχος είναι σημαντικό σύμπτωμα στέρησης της νικοτίνης, που συμβάλλει σε υποτροπή της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι μια περιοχή του εγκεφάλου ο μεσοσκελιαίος πυρήνας, ενεργοποιείται και φαίνεται να προκαλεί άγχος κατά την απόσυρση από τη νικοτίνη.

Οι ερευνητές έμαθαν με έκπληξη ότι η υποπεριοχή του μεσοσκελιαίου πυρήνα είναι διαφορετική από άλλη που εντοπίστηκε παλαιότερα από τον Tapper, από την οποία προκύπτουν σωματικά συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκέφαλοι, ναυτίες και αυπνίες.

Ο Tapper, πρόσθεσε ότι η υποπεριοχή που μόλις ανακαλύφθηκε προσφέρει ξεχωριστό στόχο για τη μείωση των συμπτωμάτων στη διάθεση από τη στέρηση νικοτίνης.

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να μειώσει το άγχος σε ποντικούς ηρεμώντας τη δραστηριότητα αυτών των ενεργοποιημένων νευρώνων, υποδεικνύοντας ότι το ίδιο θα μπορούσε να είναι πιθανό και για τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δείχνουν προς πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης ή ακόμα και πρόληψης του άγχους στους καπνιστές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Nature Communications.’’

 

Πηγές:
‘’Nature Communications.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συναγερμός ΠΟΥ για τη μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου
Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer