Το απαιτητικό επάγγελμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθά ανθρώπους να ζουν περισσότερο μετά την εμφάνιση ενός είδους άνοιας, σύμφωνα με μικρή έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 34 ανθρώπων που διαγνώστηκαν με μετωποκροταφική άνοια. Το συγκεκριμένο είδος, συνήθως προσβάλλει ανθρώπους κάτω των 65 ετών και προκαλεί προβλήματα στη γλώσσα και αλλαγές στη συμπεριφορά ή στην προσωπικότητα. Δεν επηρεάζει τη μνήμη.

Οι ασθενείς επέζησαν κατά μέσον όρο 7 χρόνια μετά τη διάγνωση. Ωστόσο, όσοι είχαν πιο απαιτητικές δουλειές επέζησαν κατά μέσον όρο 9,6 χρόνια σε σύγκριση με 6 χρόνια αυτών που είχαν λιγότερο απαιτητικές δουλειές.

Οι ερευνητές εστίασαν επίσης σε ανθρώπους με νόσο Alzheimer. Στη συγκεκριμένη ομάδα, ανακάλυψαν ότι το να έχει κάποιος πιο απαιτητική δουλειά δεν συνδεόταν με μεγαλύτερη επιβίωση.

Το επίπεδο εκπαίδευσης δεν επηρέαζε το χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς με κάποια από τις συγκεκριμένες νόσους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Neurology.’’

H ερευνήτρια Lauren Massimo, του Pennsylvania State University, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το να έχει κάποιος πιο απαιτητικό επάγγελμα προστατεύει τον εγκέφαλο από ορισμένες επιπτώσεις του συγκεκριμένου είδους άνοιας, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζουν περισσότερο μετά την εμφάνιση της νόσου.

Τα ευρήματα επίσης στηρίζουν τη θεωρία του ‘’νοητικού αποθέματος’’ ότι παράγοντες όπως πιο απαιτητική εργασία και μεγαλύτερη πνευματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να προάγουν συνδέσεις στον εγκέφαλο που παρέχουν κάποια προστασία έναντι της άνοιας.

Η έρευνα ανακάλυψε απλώς σχέση και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

 

Πηγές:
‘’Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα