Άνθρωποι μέσης ηλικίας και ηλικιωμένοι που ζουν στις πόλεις εμφανίζουν γήρανση του εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 900 ενήλικες ανακάλυψε ότι όσοι ζούσαν κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες εμφάνισαν συρρίκνωση του εγκεφάλου, έχοντας γεράσει τον εγκέφαλο κατά ένα έτος και έχοντας αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα είδος σιωπηλού εγκεφαλικού επεισοδίου που αυξάνει επίσης τις πιθανότητες νευροεκφυλιστικών νόσων.

Η έρευνα σε Αμερικανούς πολίτες, ανακάλυψε ότι επίπεδα ρύπανσης από εξατμίσεις, εργοστάσια και τζάκια ήταν αρκετά για να γεράσουν τον εγκέφαλο κατά ένα περίπου έτος.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ρυπογόνα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις δομές του εγκεφάλου και να επηρεάσει αρνητικά τη σκέψη και τη μνήμη σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και στους ηλικιωμένους.

Όσοι ζούσαν κοντά σε μεγάλους δρόμους είχαν μικρότερο εγκέφαλο και ένα είδος σιωπηλού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο μακριά από μεγάλους δρόμους ζούσαν άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι δεν είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια.
Χρησιμοποίησαν φωτογραφίες από δορυφόρο για να αξιολογήσουν την παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ερευνήτρια Dr Elissa Wilker, του Beth Israel Deaconess Medical Centre, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με ύπουλη επίδραση στη δομική γήρανση του εγκεφάλου, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, ανακάλυψε ότι μικρές αυξήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επίπεδα που παρατηρούνται συνήθως στις πόλεις ήταν αρκετές για να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Ο Dr Wilker δήλωσε ότι οι μηχανισμοί δεν είναι σαφείς αλλά μπορεί ενδεχομένως ο οργανισμός να εμφανίζει φλεγμονή ως αποτέλεσμα της απόθεσης των σωματιδίων στους πνεύμονες.

Η καθηγήτρια Dr Sudha Seshadri, του Boston University School of Medicine, δήλωσε ότι κατά μέσον όρο συμμετέχοντες που ζούσαν σε πιο μολυσμένες περιοχές είχαν εγκέφαλο ο όγκος του οποίου ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος σε σχέση με άλλους που ζούσαν σε λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές.

Επίσης είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο σιωπηλού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς γνωρίζουμε ότι το σιωπηλό εγκεφαλικό αυξάνει τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων και της εμφάνισης άνοιας, κατάθλιψης και κινητικών προβλημάτων.

 

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο