Έφηβοι μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχοσωματικά συμπτώματα αν οι γονείς τους χωρίσουν ή πάρουν διαζύγιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όσοι ζούσαν κυρίως με τον ένα γονέα λόγω διάλυσης του γάμου είχαν τα περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα, ενώ όσοι ζούσαν στο ίδιο σπίτι με τους 2 γονείς είχαν τα λιγότερα.

Παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν και οι 2 την κηδεμονία τους εμφάνιζαν λιγότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα σε σχέση με όσα ζούσαν κυρίως ή μόνο με τον ένα γονέα, αλλά είχαν παρόλα αυτά περισσότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά παιδιών που ζούσαν με τους δυο γονείς στο ίδιο σπίτι.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων των εφήβων και των συνθηκών οικογενειακής διαβίωσης, δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 150.000 νέων, ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Οι νέοι εξετάστηκαν για πιθανά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, πόνο στο στομάχι, προβλήματα ύπνου, διαταραχές συγκέντρωσης, απώλεια όρεξης και αισθήματα έντασης, λύπης και ζάλης.

Παράγοντες όπως η ποιότητα της σχέσης των παιδιών με τους γονείς ή το οικογενειακό εισόδημα δεν εξηγούσαν τις διαφορές στα ψυχοσωματικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στα παιδιά σε διάφορες οικογενειακές καταστάσεις.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ψυχοσωματικά συμπτώματα συνδέονται με το στρες. Το να ζει κάποιος σε 2 διαφορετικά σπίτια μπορεί να είναι στρεσογόνο για τα παιδιά. Ωστόσο, δήλωσαν ότι το στρες μπορεί να μειωθεί διατηρώντας στενή επαφή με τους 2 γονείς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Journal of Epidemiology & Community Health.''

 

Πηγές:
''Journal of Epidemiology & Community Health.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής