Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας, καθώς τα ποσοστά της νόσου είναι υψηλότερα σε χώρες με μικρότερη ηλιοφάνεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Cedric Garland, του University of California San Diego School of Medicine, δήλωσε ότι αν κάποιος ζει σε υψηλό γεωγραφικό πλάτος ή σε μέρος με μεγάλη συννεφιά δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη D κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερο από τον κανονικό κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στο πάγκρεας.

Σύμφωνα με την έρευνα, άνθρωποι που ζουν σε ηλιόλουστες χώρες κοντά στον ισημερινό έχουν μόνο το ένα έκτο του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας σε σχέση με όσους ζουν μακριά από αυτόν.

Ο Garland σημείωσε ότι η σημασία της έλλειψης ηλιακής ακτινοβολίας υποδεικνύει αλλά δεν αποδεικνύει ότι η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 107 χώρες λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς διαφορές και πιθανούς παράγοντες που θα έφερναν σύγχυση, όπως το αλκοόλ, την παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Ο Garland δήλωσε ότι ενώ οι παραπάνω άλλοι παράγοντες επίσης συμβάλλουν στον κίνδυνο, η ισχυρή αντίστροφη σχέση με το ηλιακό φως συνέχισε να ισχύει ακόμα και όταν αυτοί ελήφθησαν υπόψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology’’.

 

Πηγές:
‘’Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ