Ο πλανήτης κάνει πολύ λίγα για να καταπολεμήσει τη λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών η οποία οδηγεί σε ανοχή στα συγκεκριμένα φάρμακα και επιτρέπει αντιμετωπίσιμες νόσοι να γίνουν θανατηφόρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη.

Στην πρώτη ανάλυσή του για το πώς ανταποκρίνονται οι χώρες στην αντιμικροβιακή αν οχή, ο ΠΟΥ αποκάλυψε σημαντικά κενά σε 6 περιοχές του κόσμου.

Ο Keiji Fukuda, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση των λοιμωδών νόσων σήμερα.
Όλα τα είδη των μικροβίων γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα, προειδοποίησε, συμμεριζόμενος την ανησυχία ότι τα βακτήρια γίνονται σταδιακά λιγότερο αντιμετωπίσιμα από τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, επομένως όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ πραγματοποίησε έρευνα σε 133 χώρες ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να αξιολογήσουν την ανταπόκριση στην ανοχή στα αντιβιοτικά.

Εξήντα κράτη μέλη του ΠΟΥ δεν έλαβαν μέρος στην έρευνα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η έκθεση δείχνει ότι λείπει η παγκόσμια ανταπόκριση.
Μόνο το ένα τέταρτο των χωρών που απάντησαν στην έρευνα είχαν ολόκληρα σχέδια για την καταπολέμηση της ανοχής στα αντιβιοτικά.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, αναφέρει η έρευνα προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση λοιμώξεων από ιούς.

Ακόμα και στην Ευρώπη, όπου εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού είναι συνήθεις, ο μισός πληθυσμός πιστεύει ότι οι ιοί μπορούν να καταπολεμηθούν με αντιβιοτικά.

 

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα