Οι ερευνητές δημιούργησαν ένζυμο που θα μπορούσε δυνητικά να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγή των ομάδων αίματος.
Το ένζυμο δρα αποκόπτοντας τα σάκχαρα- επίσης γνωστά ως αντιγόνα- που βρίσκονται στις ομάδες αίματος Α και Β καθιστώντας τις περισσότερο σαν ομάδα O.

Με το συγκεκριμένο ένζυμο ο Jayachandran Kizhakkedathu του University of British Columbia, μπόρεσε να απομακρύνει την πλειοψηφία των αντιγόνων στις ομάδες αίματος A και B.

O ερευνητής, David Kwan, του University of British Columbia στον Καναδά, δήλωσε ότι παρήγαγε ένα μεταλλαγμένο ένζυμο που είναι πολύ αποτελεσματικό στο να αποκόπτει τα σάκχαρα στην ομάδα αίματος Α και στη Β και είναι πολύ περισσότερο ικανό να απομακρύνει τους υπότυπους του αντιγόνου Α με τους οποίο πασχίζει το μητρικό ένζυμο.

Σε μόλις 5 γενιές το ένζυμο έγινε 170 φορές πιο αποτελεσματικό.

Ενώ οι ερευνητές μπόρεσαν να απομακρύνουν την πλειοψηφία των αντιγόνων στις ομάδες Α και Β πριν χρησιμοποιηθεί η ανακάλυψη σε κλινικό περιβάλλον, το ένζυμο που χρησιμοποιείται θα πρέπει να απομακρύνει όλα τα αντιγόνα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις ομάδες αίματος και ακόμα και μικρές ποσότητες υπολειμματικών αντιγόνων θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδρασή του.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Journal of the American Chemical Society.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Chemical Society.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανδρική Υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;
Γιατρός του νοσοκομείου "Αττικόν": Κρίθηκε εσφαλμένη ιατρικά η διασωλήνωση του Δ. Καλλιάνου
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή