Άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς είναι πιθανό να υποστούν αιφνίδια καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμα και όταν οι ασθενείς δεν εμφάνισαν συμπτώματα και ήταν ανεξάρτητος από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης.

Η Adriana Puente, του National Medical Centre "20 de Noviembre" ISSSTE, στην Πόλη του Μεξικού, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το ένα τέταρτο των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και καθόλου συμπτώματα καρδιακής νόσου θα μπορούσε να υποστεί καρδιακή προσβολή χωρίς προειδοποίηση.

Η έρευνα διερεύνησε για την παρουσία ισχαιμίας και εμφράγματος σε 91 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά που δεν είχαν συμπτώματα καρδιοπάθειας.

Οι ασθενείς της έρευνας ήταν κατά 90% γυναίκες και 59 ετών κατά μέσον όρο και είχαν παρόμοια συχνότητα παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως και ο γενικός πληθυσμός.

Μετρήθηκαν δείκτες φλεγμονής, δραστηριότητα ρευματοειδούς νόσου και παράγοντες κινδύνου.
Η Puente δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το ένα τέταρτο των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και καθόλου συμπτώματα καρδιοπάθειας έχει στεφανιαία νόσο. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προβολής αλλά οι περισσότεροι ασθενείς ποτέ δεν ήξεραν ότι είχαν καρδιοπάθεια και ποτέ δεν ήταν σε εγρήγορση σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, δήλωσε η Puente.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ICNC 12, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση