Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τον πρώτο χρόνο ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, στα τρόφιμα, στη μούχλα και στα κατοικίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ευαισθησία στα αλλεργιογόνα συνδέεται με έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη νεογνική ηλικία, έδειξε η έρευνα.

Ο Michael Brauer, καθηγητής στο University of British Columbia (UBC) του Καναδά, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που βρίσκει σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ευαισθησίας σε αλλεργιογόνα κατά το πρώτο έτος ζωής.

Ο ερευνητής Hind Sbihi, του UBC, σημείωσε ότι η κατανόηση του είδους της περιβαλλοντικής έκθεσης στα πρώτα χρόνια της ζωής, που επηρεάζει την ανάπτυξη αλλεργιών, μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούν προληπτικά μέτρα για τα παιδιά.

Ανακάλυψε επίσης ότι παιδιά που πήγαιναν στον παιδικό σταθμό ή αυτά που είχαν μεγαλύτερα αδέρφια στο σπίτι ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ευαισθησία στην αλλεργία, υποδεικνύοντας ότι η έκθεση σε άλλα παιδιά μπορεί να προστατεύει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 2.477 παιδιών και αξιολόγησαν τα παιδιά με δερματικές αλλεργίες στην ηλικία περίπου του ενός έτους.

Ελέγχθηκαν για ευαισθησία σε 10 αλλεργιογόνα, όπως γάτα, σκύλο, κατσαρίδα, γάλα, αυγά, σόγια, φιστίκια, ακάρεα σκόνης και μύκητες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Environmental Health Perspectives.’’

 

Πηγές:
‘’Environmental Health Perspectives.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]