Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, στις γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο, σε 75.680 γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου.

Γυναίκες που κατανάλωναν 28 γραμμάρια ξηρών καρπών, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο σε σύγκριση με όσες σπανίως κατανάλωναν ξηρούς καρπούς.

Ο ερευνητής Ying Bao, δήλωσε ότι ενώ η σχέση δεν ήταν στατιστικά σημαντική, φάνηκε πιθανή αντίστροφη σχέση και αυτό παρατηρήθηκε και σε προηγούμενες έρευνες.

Η νέα έρευνα είναι η πιο περιεκτική μέχρι σήμερα, η οποία εστιάζει στη μακροχρόνια κατανάλωση ξηρών καρπών και στον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και μια με τη μεγαλύτερη διάρκεια (30 χρόνια).

Ο κίνδυνος καρκίνου στο παχύ έντερο είναι υψηλότερος σε ανθρώπους με υπερβάλλον σωματικό βάρος και διαβήτη τύπου 2. Εντύπωση προκαλεί ότι γυναίκες στη νέα έρευνα που κατανάλωναν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς ήταν πιο αδύνατες.

Σύμφωνα με τον Bao, καθώς οι ξηροί καρποί έχουν σχετιστεί με λιγότερη αύξηση βάρους και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’European Journal of Clinical Nutrition.’’

 

Πηγές:
‘’European Journal of Clinical Nutrition.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna