Σε νέα έρευνα, οι στατίνες φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η έρευνα, που περιέλαβε μόνο ανθρώπους που στην έναρξη δεν είχαν καρδιοπάθεια, διαβήτη και άλλες σοβαρές χρόνιες νόσους, είναι μεταξύ των πρώτων που δείχνουν σχέση σε σχετικά υγιή ομάδα ανθρώπων.

Ο ερευνητής, Ishak Mansi, του University of Texas Southwestern, δήλωσε ότι στην έρευνα η χρήση στατινών συνδέθηκε με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ακόμα και σε πολύ υγιείς πληθυσμούς.

Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος διαβήτη με τη χρήση στατινών είναι γνωστός, αλλά μέχρι τώρα εκτιμάτο ότι θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι άνθρωποι στους οποίους συνταγογραφούνταν στατίνες είχαν υψηλότερους ιατρικούς κινδύνους εξαρχής.

Στην έρευνα, η χρήση στατινών συνδέθηκε επίσης με πολύ υψηλό κίνδυνο επιπλοκών διαβήτη.

Σε 3.351 ζευγάρια παρόμοιων ασθενών, ασθενείς που λάμβαναν στατίνες είχαν 250% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη με επιπλοκές.

Οι χρήστες στατινών είχαν επίσης 14% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μετά τη χρήση των φαρμάκων.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσο υψηλότερη ήταν η δόση των στατινών τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος διαβήτη, επιπλοκών και παχυσαρκίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of General Internal Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of General Internal Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna