Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από αρκετές κλινικές μελέτες φάσης 2 για την αξιολόγηση ερευνητικών χρήσεων του ledipasvir 90 mg/sofosbuvir 400 mg και άλλων σχημάτων με βάση το sofosbuvir 400 mg, για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) σε ασθενείς με προχωρημένη ηπατική νόσο, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με μη αντιρροπούμενη κίρρωση, ασθενών με ινώδη χολοστατική ηπατίτιδα C (μια σπάνια και σοβαρή μορφή της νόσου που εμφανίζεται έπειτα από μεταμόσχευση ήπατος) και ασθενών με πυλαία υπέρταση.

Τα εν λόγω δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά την 50ή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ήπατος (The International Liver Congress™ 2015) στη Βιέννη, στην Αυστρία.

«Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις αυτές συγκαταλέγονται στις ομάδες ασθενών των οποίων τόσο η θεραπεία όσο και η ίαση παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες και οι οποίοι, μέχρι σήμερα, είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές ή δεν είχαν καμία θεραπευτική επιλογή», δήλωσε ο Michael P. Manns, MD, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου στη Γερμανία. «Τα συγκεκριμένα δεδομένα αποδεικνύουν ότι, ακόμη και σε αυτές τις ομάδες ασθενών που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, η θεραπεία από το στόμα που βασίζεται στο sofosbuvir μπορεί να επιτύχει υψηλά ποσοστά ίασης, βελτιώνει τα θεραπευτικά αποτελέσματα και γίνεται γενικά καλά ανεκτή με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας».

Το ledipasvir 90 mg/sofosbuvir 400 mg και το sofosbuvir 400 mg έχουν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον HCV. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ledipasvir 90 mg/sofosbuvir 400 mg ενδείκνυται για ασθενείς με γονότυπο 1 και το sofosbuvir 400 mg χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του σε ασθενείς με γονότυπους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ledipasvir 90 mg/sofosbuvir 400 mg ενδείκνυται για ασθενείς με γονότυπο 1, 3, 4 και το sofosbuvir 400 mg χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς με γονότυπους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Αφρικανική σκόνη: Πού είναι το υπουργείο Υγείας;