Η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πεθάνει ή να εμφανίσει επιλογές μετά από εγχείρηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Robert Meguid, του University of Colorado, σημείωσε ότι οι έγκυες ασθενείς που υποβάλλονται σε επείγουσα ή μη, γενική εγχείρηση, δεν φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσου ή θανάτου και πρόσθεσε ότι για αυτό η γενική χειρουργική φαίνεται να είναι το ίδιο ασφαλής στις εγκύους όσο και στις μη εγκύους.

Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερες από 2.700 εγκύους στις ΗΠΑ, οι οποίες υποβλήθηκαν σε εγχείρηση μεταξύ του 2006 και του 2011 και τις συνέκριναν με σχεδόν 517.000 γυναίκες που δεν ήταν έγκυες όταν υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.

Έγκυες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να νοσηλευθούν για εγχείρηση έναντι μη έγκυων γυναικών (75% έναντι 60%) και πιο πιθανό να υποβληθούν σε επείγουσα εγχείρηση (50,5% έναντι 13%), σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’JAMA Surgery.’’

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας εντός 30 ημερών μετά την εγχείρηση ήταν 0,4% για τις εγκύους και 0,3% για όσες δεν ήταν έγκυες. Το γενικό ποσοστό επιπλοκών τις 30 ημέρες μετά την εγχείρηση ήταν 6,6% στις εγκύους και 7,4% σε όσες δεν κυοφορούσαν.

Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά των 21 επιπλοκών που εξετάστηκαν στην έρευνα, έδειξαν τα ευρήματα.

Η έρευνα κατέληξε ότι τα ευρήματα στηρίζουν προηγούμενες μελέτες ότι έγκυες ασθενείς με οξεία χειρουργική νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτήν αν καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξέλιξη της νόσου.

 

Πηγές:
‘’JAMA Surgery.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο