Η εργασία με βάρδιες μπορεί ενδεχομένως να βλάπτει την υγεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 1.600 ανθρώπων στο Wisconsin, συγκρίνοντας την υγεία εργαζομένων με βάρδιες με αυτήν ανθρώπων που δούλευαν από τις 9.00 έως τις 5.00.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι με βάρδιες ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν εργάζονταν με βάρδιες (48% έναντι 35%). Εργαζόμενοι με βάρδιες ήταν επίσης 10% πιο πιθανό να εμφανίζουν προβλήματα ύπνου, να κοιμούνται πολύ λίγο και να νυστάζουν υπερβολικά.

Η ερευνήτρια Marjory Givens, του University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι με βάρδιες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε προβλήματα ύπνου, καθώς η δουλειά τους απαιτεί να εργάζονται νύχτα, με ευέλικτα και εκτεταμένα ωράρια.

Εργαζόμενοι με βάρδιες μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη, σύμφωνα με την έρευνα.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της εργασίας με βάρδιες και προβλημάτων υγείας δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδείξει αν η εργασία με βάρδιες προκάλεσε στην πραγματικότητα τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Η Givens δήλωσε ότι η νέα έρευνα προστίθεται σε άλλες που καλούν σε προσοχή όσον αφορά τη μεταβολική υγεία που εμφανίζουν συχνά εργαζόμενοι με βάρδιες και υποδεικνύει ότι ο επαρκής ύπνος θα μπορούσε να μειώσει το πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Sleep Health.’’

Πηγές:
‘’Sleep Health.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη