Άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον μελλοντικά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 140.000 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, μεταξύ 1987 και 2012. Ταίριαξαν τον καθένα με 3 ανθρώπους της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου, που δεν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν τουλάχιστον 50 ετών μέχρι το 2005.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 26 χρόνια και ανακάλυψαν ότι το 1% των ανθρώπων με κατάθλιψη εμφάνισε νόσο του Πάρκινσον, ενώ το 0,4% των ανθρώπων χωρίς κατάθλιψη δεν εμφάνισε τη δεύτερη νόσο.

Ο Peter Nordström, του Umeå University, στη Σουηδία, δήλωσε ότι πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων με κατάθλιψη εμφανίζει νόσο του Πάρκινσον.

Παρόλα αυτά, η σχέση θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, επειδή η νέα έρευνα προστίθεται σε αυτές που συνδέουν τη νόσο Πάρκινσον με ορισμένες παθήσεις και χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Η νέα έρευνα υπέδειξε επίσης ότι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη και εμφανίζουν νόσο του Πάρκινσον την εμφανίζουν νωρίτερα από ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Άνθρωποι που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον εντός ενός έτους μετά την έναρξη της έρευνας, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν κατάθλιψη.

Επιπλέον, όσο πιο σοβαρή είναι η κατάθλιψη σε έναν άνθρωπο τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον.
Άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί για κατάθλιψη είχαν περισσότερες από 3 φορές αυξημένη πιθανότητα να διαγνωστούν με νόσο του Πάρκινσον έναντι ανθρώπων με κατάθλιψη που δεν είχαν νοσηλευτεί.

Δεν είναι σαφές αν η κατάθλιψη θα μπορούσε να προκαλεί τη νόσο Πάρκινσον, δήλωσαν οι ερευνητές. Είναι πιθανό η κατάθλιψη να επηρεάζει τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο που να συμβάλλει στην πιθανότητα να εμφανιστεί νόσος του Πάρκινσον, δήλωσε ο Nordström.

Άλλη υπόθεση είναι ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει νόσο του Πάρκινσον.

Εναλλακτικά, η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σύμπτωμα που προϋπάρχει της εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον, δήλωσαν οι ερευνητές

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις