Άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι και έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με ανθρώπους που δεν πάσχουν από τα παραπάνω.

Ο διαβήτης ή η υπέρταση επιδεινώνουν τον κίνδυνο, δήλωσε ο καθηγητής Ki-Chul Sung του Kangbuk Samsung Hospital, στη Νότια Κορέα.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι άνθρωποι με μεταβολικές διαταραχές είχαν 1,6 φορές αύξηση στη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με όσους δεν είχαν τέτοια πάθηση.

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονταν η κοιλιακή παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, η υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο και η μειωμένη χοληστερόλη HDL.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα στοιχεία 155.971 ανθρώπων μεταξύ 2002 και 2009 και μέτρησε τη θνησιμότητα. Μεταξύ των συμμετεχόντων ποσοστό 12,6% είχε μεταβολικό σύνδρομο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η ανάλυση έδειξε ότι άνθρωποι με μεταβολικό σύνδρομο αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Ωστόσο, η διαφορά εξαφανίστηκε όταν άνθρωποι με διαβήτη ή υπέρταση εξαιρέθηκαν από την ανάλυση.

Ο καθηγητής Eun-Jung Rhee, του Sungkyunkwan University, δήλωσε ότι η ανάλυση έδειξε ότι ο διαβήτης και η υπέρταση είναι σημαντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο σε ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο.

Πρόσθεσε ότι νεότεροι άνθρωποι που έχουν μεταβολικό σύνδρομο θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο, ιδιαίτερα όσοι έχουν διαβήτη και υπέρταση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας