Παιδιά με αυτισμό που έχουν κοντά τους ζώα, όπως γάτες, σκύλους ή ινδικά χοιρίδια, μπορεί να εμφανίσουν χαμηλότερο κοινωνικό άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους όσον αφορά την αγωγή, που χρησιμοποιεί τα ζώα για να βοηθηθούν παιδιά με αυτισμό να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε 38 παιδιά με αυτισμό και 76 χωρίς. Όλα φορούσαν ειδικές συσκευές στον καρπό, που σχεδιάστηκαν να εντοπίζουν το άγχος και άλλες αντιδράσεις σε κοινωνικές περιστάσεις.

Τα παιδιά πρώτα διάβασαν μόνα τους ένα βιβλίο. Στη συνέχεια διάβασαν ένα βιβλίο σε 2 ακόμα παιδιά και τέλος είχαν στη διάθεσή τους 10 λεπτά για ομαδικό παιχνίδι.

Μετά από τα προηγούμενα, δόθηκαν 10 λεπτά παιχνιδιού με ινδικά χοιρίδια στα παιδιά, με επίβλεψη.
Σε σύγκριση με άλλα παιδιά, όσα είχαν αυτισμό εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα άγχους όταν διάβαζαν σιωπηλά, όταν διάβαζαν δυνατά και κατά τη διάρκεια του ομαδικού παιχνιδιού.

Ωστόσο, τα παιδιά με αυτισμό είχαν σημαντική πτώση των επιπέδων άγχους όταν έπαιζαν με ινδικά χοιρίδια.
Σύμφωνα με την Marguerite O'Haire, του Purdue University in West Lafayette, αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι τα ζώα προσφέρουν αποδοχή και κάνουν τα παιδιά με αυτισμό να αισθάνονται πιο ασφαλή.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι γονείς παιδιών με αυτισμό θα πρέπει να πάρουν ένα κατοικίδιο για τα παιδιά τους, δήλωσε η O'Haire. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να μάθουμε πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα ζώα σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά με αυτισμό να εμφανίσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Developmental Psychobiology.’’

 

Πηγές:
‘’Developmental Psychobiology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο