Η μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στη μήτρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Cristina Bosetti, του IRCCS-Istituto di Ricerche Farmacologiche, στο Μιλάνο, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει την επίδραση που έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη μήτρα. Αυτή προσθέτει περισσότερα στοιχεία στην κατανόηση του πώς καθημερινές επιλογές επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη διατροφή περισσότερων των 5.000 Ιταλίδων, για να διαπιστώσει πόσο ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή.

Γενικά, η διατροφή τονίζει την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών, πατάτας, ψαριού και μονοακόρεστων λιπαρών, όπως και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Γυναίκες που ακολούθησαν 7 από τα 9 συστατικά της μεσογειακής διατροφής είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, ανακάλυψαν ερευνητές.

Όσες ακολούθησαν 6 συστατικά είχαν 46% μειωμένο κίνδυνο και όσες ακολούθησαν 5 είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο.
Γυναίκες που ακολούθησαν λιγότερα από 5 συστατικά δεν είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στη μήτρα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’British Journal of Cancer.’’

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο στη μήτρα, δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

 

Πηγές:
‘’British Journal of Cancer.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας