Μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως προκαλούνται τώρα από καρκίνο, αναφέρει νέα έκθεση.

Μεταξύ 1990 και 2013 το ποσοστό όλων των θανάτων που προκλήθηκαν από καρκίνο αυξήθηκε από 12% στο 15%. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου διαστήματος, τα χρόνια υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω της νόσου αυξήθηκαν κατά 29%.

Συνολικά σημειώθηκαν 15 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, 8 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ 196 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής χάθηκαν το 2013.

Μεταξύ της γέννησης και της ηλικίας των 79 ετών, ένας στους τρεις άντρες και μια στις πέντε γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο, έδειξαν τα ευρήματα.

Η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο το 2013 αφορούσε την τραχεία, τους βρόγχους και τον καρκίνο του πνεύμονα, με 1,6 εκατομμύρια θανάτους.

Ο καρκίνος του μαστού ήταν η κύρια αιτία χαμένων χρόνων υγιούς ζωής στις γυναίκες, ενώ στους άντρες ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, σύμφωνα με την μελέτη της ομάδας Global Burden of Disease Cancer Collaboration.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία 28 ειδών καρκίνου, σε 188 χώρες μεταξύ 1990 και 2013.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρατηρήσεις σε επίπεδο πληθυσμού, της επίπτωσης του καρκίνου βοηθούν να υπογραμμιστούν πλευρές της επιδημιολογίας του καρκίνου που μπορούν να καθοδηγήσουν προγράμματα παρέμβασης και να προχωρήσουν την έρευνα στους παράγοντες καρκίνου και στα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’JAMA Oncology’’.

Πηγές:
‘’JAMA Oncology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια