Λίγη άσκηση στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην έγκυο και στο μωρό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που κάνουν μέτρια σωματική δραστηριότητα στην εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη κύησης. Η άσκηση επίσης βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους της γυναίκας.

Η Gema Sanabria-Martinez, του Virgen de la Luz Hospital, στην Ισπανία, δήλωσε ότι η άσκηση δεν είναι κάτι που πρέπει κάποιος να φοβάται στην εγκυμοσύνη- τα μέτρια επίπεδα άσκησης που χρησιμοποιήθηκαν στις συγκεκριμένες έρευνες είχαν σημαντικά θετική επίδραση στην υγεία και φάνηκε να είναι ασφαλή για τη μητέρα και το μωρό.

Τα παιδιά μητέρων με διαβήτη κύησης είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η έρευνα- ανάλυση 13 δοκιμών- που περιλάμβανε περισσότερες από 2.800 γυναίκες, ανακάλυψε ότι η άσκηση μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη κύησης κατά περισσότερο από 30%- στις γυναίκες που ασκούνταν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ποσοστό ήταν ακόμα μεγαλύτερο (36%).

Η επίδραση ήταν ισχυρότερη για γυναίκες που συνδύαζαν ασκήσεις τόνωσης, ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και αερόβιας. Η άσκηση ήταν επίσης βοηθητική στη μείωση της υπερβολικής αύξησης βάρους, ενώ όσες ασκούνταν ήταν κατά μέσον ότι πιο ελαφριές κατά ένα κιλό.

Αυτό ίσχυε για την αύξηση βάρους, ακόμα και αν το πρόγραμμα άσκησης άρχισε το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.’’

 

Πηγές:
‘’BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση