Η κατανάλωση λίγων ξηρών καρπών καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα Ολλανδική έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες ήδη είχαν δείξει σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία αλλά η παρούσα είναι η πρώτη που εστιάζει σε συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς και νόσους.

Ερευνητές του Maastricht University ανακάλυψαν 23% χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας κατά τη διάρκεια δεκαετούς έρευνας, σε ανθρώπους που έτρωγαν τουλάχιστον 10 γρ..ξηρών καρπών ή φιστικιών την ημέρα.

Δεν υπήρχε όφελος από την κατανάλωση φυστικοβούτυρου, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα αλατιού και λιπαρών.
Περισσότεροι από 120.000 Ολλανδοί 55-69 ετών παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, το 1986, και στη συνέχεια εξετάστηκε το ποσοστό θνησιμότητα, 10 χρόνια αργότερα.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου, διαβήτη, αναπνευστικών και νευροεκφυλιστικών νόσων ήταν χαμηλότερος σε καταναλωτές ξηρών καρπών.

Υπήρχε μείωση του κινδύνου κατά 23%- κατά μέσον όρο- στη θνησιμότητα εντός δεκαετίας, σε όλες τις νόσους, με μείωση 45% για νευροεκφυλιστικές νόσους, 39% για αναπνευστικές νόσους και 30% για τον διαβήτη.

Ο ερευνητής, καθηγητής Piet van den Brandt, δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο πως παρατηρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, με επίπεδα κατανάλωσης 15 γραμμαρίων ξηρών καρπών ή φιστικιών- κατά μέσον όρο- την ημέρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’International Journal of Epidemiology’’.

Πηγές:
‘’International Journal of Epidemiology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά