Νέα έρευνα υπέδειξε ότι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή αυξάνεται κατά 16% - 21%, με χρήση κοινών αντιόξινων φαρμάκων.

Ερευνητές του Houston Methodist και του Stanford University ανακάλυψαν ότι ενήλικες που χρησιμοποιούν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI) έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τα παραπάνω αντιόξινα.

Εξέταση 16 εκατομμυρίων κλινικών στοιχείων για 2,9 εκατομμύρια ασθενείς, έδειξε επίσης ότι ασθενείς που χρησιμοποιούν διαφορετικό είδος αντιόξινων, τους H2 H2-ανταγωνιστές, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο ερευνητής John Cooke, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες εντόπισαν ότι τα PPI μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ενδοθήλιο, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι όποιος λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Σε 2 μεγάλες ομάδες ασθενών, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τι συνέβη σε ανθρώπους που λάμβαναν PPI έναντι άλλων φαρμάκων για το στομάχι.

Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν σαφή και σημαντική σχέση μεταξύ της έκθεσης στα PPI και της εμφάνισης καρδιακής προβολής.

Στο μέλλον, οι ερευνητές δήλωσαν ότι πιστεύουν να πραγματοποιήσουν σημαντική τυχαιοποιημένη δοκιμή για να διαπιστώσουν αν τα PPI είναι επιβλαβή σε ευρύτερο πληθυσμό ασθενών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’PLOS ONE.’’

 

Πηγές:
‘’PLOS ONE.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα