Η αερόβια άσκηση μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη βελτίωση του άσθματος σε ανθρώπους που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα από τη Βραζιλία.

Ερευνητής του University of Sao Paolo School of Medicine, με επικεφαλής τον Celso Carvalho, εξέτασαν την εικόνα 43 ανθρώπων, ηλικίας 20-59 ετών που εμφάνιζαν μέτριο έως σοβαρό άσθμα.

Επιλέχτηκαν τυχαία για να κάνουν 30λεπτες ασκήσεις αναπνοής γιόγκα, 2 φορές την εβδομάδα, ή τις αναπνευστικές ασκήσεις και 35λεπτη άσκηση με διάδρομο 2 φορές την εβδομάδα.

Μετά από 3 μήνες, όσοι ανήκαν στην ομάδα του διαδρόμου έδειξαν μεγαλύτερη μείωση στη βαρύτητα του άσθματος και περισσότερη βελτίωση στην ποιότητα ζωής.

Ο Carvalho εξέτασε την υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων των ασθενών και ανακάλυψε βελτίωση σε ανθρώπους που έκαναν αερόβια έναντι όσων δεν έκαναν αερόβια.

Σε όσους έκαναν πιο έντονη άσκηση, μειώθηκαν επίσης επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται με τη φλεγμονώδη ανταπόκριση, που είναι σημαντικό στοιχείο στο άσθμα.

Η άσκηση συνιστάται συχνά σε ασθενείς με άσθμα, επειδή ενισχύει τη σωματική φόρμα, την ποιότητα ζωής και μειώνει την ανάγκη για εισπνοές. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τα οφέλη της άσκησης ξεπερνούν τις δυνητικές βλάβες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πρόσθεση της άσκησης ως επιπλέον θεραπεία στη φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να βελτιώσει τα κύρια συμπτώματα του άσθματος.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, πρόσθεσαν, επειδή πολλοί άνθρωποι με άσθμα αποτυγχάνουν να ασκούνται, καθώς πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν έξαρση του άσθματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Thorax.’’

 

Πηγές:
‘’Thorax.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής