Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ανάλυση στοιχείων κλινικών δοκιμών υπέδειξε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ήταν υπέρβαρες και παχύσαρκες είχαν αυξημένο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Εξετάστηκαν 67.142 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από το 1993 έως το 1998, με μέσο χρόνο παρακολούθησης τα 13 χρόνια.
Σημειώθηκαν 3.388 περιστατικά διηθητικού καρκίνου στο μαστό.

Η παχυσαρκία συνδέθηκε με δείκτες φτωχής πρόγνωσης.

Γυναίκες με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 35 ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγάλους όγκους, ενδείξεις εμπλοκής των λεμφαδένων και φτωχά διαφοροποιημένους όγκους.

Γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος λιγότερο από 25, που κέρδισαν περισσότερο από το 5% του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της έρευνας, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Σε γυναίκες που ήδη ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες δεν υπήρχε σχέση αλλαγής του βάρους με τον καρκίνο στο μαστό, στη διάρκεια της έρευνας.

Δεν εμφανίστηκε επίδραση στη σχέση δείκτης μάζας σώματος-καρκίνου στο μαστό από την ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση.

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα για νόσο θετική σε υποδοχείς οιστρογόνων, όπως και θετική σε υποδοχείς προγεστερόνης.

Τα ευρήματα στηρίζουν την ανάγκη για κλινικές δοκιμές, που θα αξιολογούν το ρόλο της πρόληψης της παχυσαρκίας και της αγωγής, όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’JAMA Oncology.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Oncology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση