Πενήντα χημικές ουσίες της καθημερινότητάς μας που θεωρούνται ασφαλείς καθαυτές, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο μέσω της συνδυαστικής έκθεσης, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών.

Οι 174 επιστήμονες από 28 χώρες εξέτασαν 85 χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι στα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης, μείγματα των 50 αυτών χημικών ουσιών μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Ο ερευνητής Hemad Yasaei, του Brunel University στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η έρευνα στηρίζει την ιδέα ότι χημικές ουσίες που δεν θεωρούνται επιβλαβείς καθαυτές συνδυάζονται και συσσωρεύονται στον οργανισμό για να προκαλέσουν καρκίνο και θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για την παγκόσμια επιδημία καρκίνου που παρατηρούμε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να διατεθούν περισσότεροι πόροι στην έρευνα όσον αφορά την επίδραση της χαμηλής δόσης έκθεσης σε μείγματα χημικών ουσιών, στην τροφή που τρώμε, στον αέρα που αν αναπνέουμε και στο νερό που πίνουμε.
Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες μέχρι για έναν στους 5 καρκίνους.

Ο ερευνητής William Goodson III, του California Pacific Medical Center, στο Σαν Φρανσίσκο, ανησυχεί πως αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε ενδείξεις χαμηλής δόσης επίδρασης που συνδέεται άμεσα με την καρκινογένεση, να εξασκείται από χημικές ουσίες που δεν μπορούμε να αποφύγουμε στο περιβάλλον.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Carcinogenesis.’’

 

Πηγές:
‘’Carcinogenesis.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ