Η άσκηση σε μικρή ηλικία δεν βοηθά μόνο στην κατοπινή απώλεια βάρους αλλά επηρεάζει θετικά τη θέληση για άσκηση στην ενήλικο ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ερευνητής, Theodore Garland, καθηγητής βιολογίας στο University of California, Riverside, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν επίδραση όσον αφορά τη σημασία της τακτικής εκπαιδευτικής άσκησης στα σχολεία.

Πρόσθεσε, ότι αν τα παιδιά ασκούνται τακτικά στα σχολικά χρόνια τότε μπορεί να είναι πιο πιθανό ενδεχομένως να ασκούνται ως ενήλικες- κάτι που θα έχει θετική επίδραση στην υγεία και ευεξία.

Ο Garland δήλωσε ότι μέτρια επίπεδα άσκησης μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τη σωματική μάζα χωρίς απαραίτητα να προκαλούν αναπληρωματικές αντιδράσεις ομοιόστασης στην πρόσληψη τροφής.

Αν η σχέση υπάρχει στους ανθρώπους θα μπορούσε να έχει αξία για τον καθορισμό των κριτηρίων της καθημερινής συνιστώμενης άσκησης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τα πειράματα σε αρσενικούς ποντικούς, μισοί από τους οποίους ταΐστηκαν επιλεκτικά ώστε να τρέχουν πολύ, ενώ οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Μισοί από τους ποντικούς που ήταν δρομείς και μισοί από την ομάδα ελέγχου είχαν πρόσβαση στον τροχό όταν ήταν 24 ημερών, για 21 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν πρόσβαση στον τροχό.

Μετά από 3 εβδομάδες οι ερευνητές απέσυραν τους τροχούς για 7 εβδομάδες και στη συνέχεια έδωσαν πρόσβαση για 2 εβδομάδες σε όλους τους ποντικούς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυξημένο τρέξιμο στον τροχό στις 2 ομάδες ποντικών την πρώτη από τις 2 εβδομάδες της δοκιμής.

Ο Garland δήλωσε ότι αν και η θετική επίδραση της άσκησης σε μικρή ηλικία διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι μια εβδομάδες ζωής στους ποντικούς είναι ισοδύναμη με περίπου 9 μήνες στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Physiology & Behaviour.’’

 

Πηγές:
‘’Physiology & Behaviour.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ