Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Neurology'', ειδικοί δήλωσαν ότι η νόσος του Alzheimer μπορεί ενδεχομένως να αρχίζει νωρίτερα-ακόμα και 18 χρόνια σε σχέση με ότι περίμεναν ειδικοί.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι βιολογικές διαδικασίες που προκαλούν τη νοητική εξασθένηση μπορεί ενδεχομένως να ξεκινήσουν 10 έως 12 χρόνια πριν παρατηρήσουν οι άνθρωποι τα πρώτα σημάδια της.

Το όριο των 2 δεκαετιών είναι ο πιο παλαιός χρόνος στον οποίο οι ερευνητές τοποθέτησαν την έναρξη της νόσου. Τα καλά νέα είναι ότι το εύρημα δίνει στους γιατρούς μακρύ παράθυρο χρόνου για να επιβραδύνουν ή να αναστρέψουν την πάθηση.

Για 18 χρόνια, ο Kumar Rajan, του Rush University Medical Center, παρακολούθησε 2.125 ηλικιωμένους, με μέση ηλικία τα 73 χρόνια οι οποίοι δεν είχαν άνοια.

Κάθε 3 χρόνια οι ερευνητές υπέβαλλαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων τους εθελοντές και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα διαχρονικά.

Όταν εστίασαν σε ομάδα που στη συνέχεια έλαβε τη διάγνωση για Alzheimer, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα σκορ στα τεστ, σε όλη τη διάρκεια της έρευνας. Τα σκορ εμφάνιζαν σταθερά, πτώση, από το ένα τεστ στο επόμενο. Για κάθε μονάδα πτώσης των σκορ στα νοητικά τεστ ο κίνδυνος μελλοντικού Alzheimer αυξανόταν κατά 85%.

Ο Rajan τονίζει ότι τα αποτελέσματα, απλώς συνδέουν τις επιδόσεις σε νοητικά τεστ με τον κίνδυνο, σε ομάδες, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί ο κίνδυνος ενός ανθρώπου να εμφανίσει τη νόσο. Ειδικός, δήλωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να ανακαλυφθεί το εύρος της πτώσης που σηματοδοτεί πιθανή άνοια τύπου Alzheimer. 

Ωστόσο, τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για να μελετηθεί αν τέτοιο εύκολο στην πραγματοποίηση τεστ μπορεί ή θα πρέπει να είναι μέρος της τακτικής αξιολόγησης του κινδύνου σε ανθρώπους μέσης ηλικίας.

Όπως δήλωσε, οι άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο οποίο ελπίζεται να υπάρξει παρέμβαση ώστε να επιβραδυνθεί η διαδικασία εμφάνισης της νόσου.

 

Πηγές:
''Neurology''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα