Αναψυκτικά και άλλα σακχαρούχα ροφήματα μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν έως 184.000 θανάτους το χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Circulation.’’

Η έκθεση ανέλυσε τον παγκόσμιο κίνδυνο θανάτου λόγω διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου, που συνδέονται με κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου 133.000 άνθρωποι πέθαναν από διαβήτη, λόγω κατανάλωσης σακχαρούχων αναψυκτικών.

Περίπου 45.000 άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως από καρδιαγγειακές νόσους που προέκυψαν από κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων και 6.450 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο που συνδεόταν με τα αναψυκτικά, υπολόγισαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Dariush Mozaffarian, του Tufts University στη Βοστόνη, δήλωσε ότι πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν σημαντικό αριθμό θανάτων λόγω ενός διατροφικού παράγοντα- σακχαρούχα αναψυκτικά. Θα πρέπει να γίνει παγκόσμια προτεραιότητα ο σημαντικός περιορισμός των σακχαρούχων αναψυκτικών από τη διατροφή.

Το Μεξικό είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω σακχαρούχων αναψυκτικών, με 450 θανάτους ανά εκατομμύριο ενηλίκων. Ακολουθείται από τις ΗΠΑ, με 125 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι η γενική ποσότητα διαθέσιμης ζάχαρης σε ένα έθνος συνδεόταν με τη συχνότητα διαβήτη, καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου στη συγκεκριμένη χώρα.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι το 76% των θανάτων που συνδέονται με τα αναψυκτικά και άλλα σακχαρούχε ροφήματα συνέβησαν σε χώρες χαμηλού- μεσαίου εισοδήματος.

Οι φρουτοχυμοί δεν περιλήφθηκαν στην έρευνα που ανέλυσε 62 διατροφικές έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1980 και 2010 σε 51 χώρες.

 

Πηγές:
‘’Circulation.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης