Γυναίκες με εμπειρία τραυματικών γεγονότων και όσες πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Circulation’’, επιστήμονες του Columbia University's Mailman School of Public Health και του Harvard T.H. Chan School of Public Health, εξέτασαν περίπου 50.000 ασθενείς σε διάστημα 20 ετών.

Παρακολούθησαν ποσοστά καρδιακής νόσου και χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση τραυματικών γεγονότων και συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι γυναίκες με τουλάχιστον 4 συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν εμφανίσει τραυματικό γεγονός.

Επιπλέον, γυναίκες με συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες που είχαν αναφέρει τραυματικά γεγονότα είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της σχέσης μεταξύ μυαλού και καρδιάς.
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες χρειάζεται να αναγνωριστεί για την επίδραση που έχει πέρα από την ψυχική υγεία.

Η ερευνήτρια, Jennifer Sumner, του Columbia University's Mailman School of Public Health, δήλωσε ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες, γενικά θεωρείται ψυχολογικό πρόβλημα, αλλά το μήνυμα της έρευνας είναι ότι έχει επίσης σημαντική επίδραση στη σωματική υγεία, ιδιαίτερα στον καρδιακό κίνδυνο.

Δεν πρόκειται για αποκλειστικά ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι επίσης και δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

 

 

Πηγές:
‘’Circulation’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας