Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής και αποφεύγουν την παχυσαρκία έχουν κατά 50% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με όσους έχουν μηδέν ή χαμηλούς παράγοντες κινδύνου μετά την ηλικία των 65 ετών.

Η έρευνα του American College of Cardiology, ανέλυσε 4.500 ενήλικες για δυο δεκαετίες και παρατήρησε ότι ενήλικες που περπατούσαν ζωηρά, ήταν μετρίως ενεργητικοί στον ελεύθερο χρόνο τους, έπιναν λίγο αλκοόλ, δεν κάπνιζαν και απέφευγαν την παχυσαρκία είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έφτασαν στο συγκεκριμένο επίπεδο τροποποίησης των παραγόντων του τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι μετά τη μελέτη 4.490 ανθρώπων 65 ετών και άνω που αρχικά δεν είχαν σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, για μέχρι 21,5 χρόνια, ανακάλυψαν ότι ενήλικες που περπατούσαν με ρυθμό 3 χιλιομέτρων ανά ώρα ή γρηγορότερα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελλοντικά καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Liana C. Del Gobbo, του Tufts University, δήλωσε ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να κάνουν απλές αλλαγές για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως συμμετοχή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που καίνε περισσότερος από 845 θερμίδες την εβδομάδα, αποχή από το κάπνισμα, μικρή κατανάλωση αλκοόλ και αποφυγή της παχυσαρκίας συνδέονταν με μειωμένα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American College of Cardiology (JACC): Heart Failure.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the American College of Cardiology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα