Η εξήγηση της αιτίας που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες παγκοσμίως, είναι σύμφωνα με νέα έρευνα, ότι η ευαισθησία στην καρδιοπάθεια είναι ο μεγαλύτερος ένοχος πίσω από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στους άντρες τον 20ο αιώνα.

Ερευνητές του University of Southern California, δήλωσαν ότι καθώς η πρόληψη των λοιμωδών νόσων, η βελτίωση της διατροφής και άλλες θετικές συμπεριφορές υγείας υιοθετήθηκαν από ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1800 και αρχών του 1900, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν αλλά οι γυναίκες άρχισαν να καρπώνονται τα οφέλη της μακροζωίας με πιο γρήγορο ρυθμό.

Η Eileen Crimmins, δήλωσε ότι επισκόπηση παγκόσμιων στοιχείων δείχνει προς την καρδιοπάθεια ως τον ένοχο πίσω από τους περισσότερους επιπλέον θανάτους που καταγράφηκαν σε ενήλικες άντρες.

Με έκπληξη διαπίστωσε πως η διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ αντρών και γυναικών που προέκυψε το 1870, συγκεντρώθηκε στην ηλικιακή ακτίνα 50 έως 70 ετών και μειώθηκε πολύ, μετά την ηλικία των 80.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διάρκεια ζωής ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1800 και 1935, σε 13 ανεπτυγμένα κράτη.
Εστιάζοντας στη θνησιμότητα σε ενήλικες άνω των 40 ετών, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σε ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά το 1880, το ποσοστό θνησιμότητας στις γυναίκες μειώθηκε κατά 79% γρηγορότερα από αυτό των αντρών.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα, η καρδιαγγειακή νόσος φάνηκε να είναι η αιτία για την πλειοψηφία των επιπλέον θανάτων σε ενήλικες άντρες άνω των 40 ετών την ίδια περίοδο.

Η Crimmins πρόσθεσε ότι στο κάπνισμα οφειλόταν μόνο το 30% της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των 2 φύλων μετά το 1890.
Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αναλύσει διαφορές όσον αφορά την άσκηση και τη διατροφή μεταξύ χωρών, βαθύτερη εξέταση γενετικής και βιολογικής ευαισθησίας μεταξύ των φύλων στο κυτταρικό επίπεδο και τη σχέση των ευρημάτων με την εγκεφαλική υγεία σε κατοπινές ηλικίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

 

Πηγές:
‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις