Μια απλή εξέταση με ακτίνες Χ, που ερευνά για αρχικά συμπτώματα στεφανιαίας νόσου, θα μπορούσε να βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν αν κάποιος έχει κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 15 χρόνια, αναφέρει νέα έρευνα.

Εξετάσεις ασβεστώσεων της στεφανιαίας αρτηρίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν γιατρούς να εντοπίζουν ασθενείς που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου, έδειξαν τα ευρήματα.

Η εξέταση γίνεται με ακτίνες x και εξετάζει για στίγματα ασβεστίου στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών. Ονομάζονται ασβεστώσεις και αποτελούν πρώιμο σημάδι στεφανιαίας νόσου.

Η Leslee Shaw, καθηγήτρια στο Emory University School of Medicine των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν καλύτερη κατανόηση της σημασίας των εξετάσεων ασβεστώσεων της στεφανιαίας για την πρόβλεψη της θνησιμότητας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και αξιολόγησαν στοιχεία της εξέτασης και παραγόντων κινδύνου που ελήφθησαν από 9.715 συμμετέχοντες μεταξύ 1996 και 1999.

Οι ασθενείς δεν εμφάνισαν συμπτώματα στεφανιαίας νόσου όταν υποβλήθηκαν στην εξέταση.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επίδοση στην εξέταση προέβλεψε με ακρίβεια τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, μέχρι 15 χρόνια, σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Annals of Internal Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Annals of Internal Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές
Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον παρβοϊό