Ερευνητές του Rockefeller University, ανακάλυψαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς ότι η κατανάλωση από τη μητέρα τροφών πλούσιων σε λιπαρά, κατά την κύηση, αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ και νικοτίνης στα παιδιά τους κατά την εφηβεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Olga Karatayev και παρέχει στοιχεία για τους παράγοντες που στην έναρξη της ζωής συμβάλλουν στην κατάχρηση ουσιών. Τα ευρήματα ανακοινώνονται την τρέχουσα εβδομάδα στο Annual Meeting of the Society for the study of Ingestive Behavior.

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το αλκοόλ και η νικοτίνη τείνουν να συνδέονται.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν νέα μέθοδο που απαιτεί από τους ποντικούς να πιέζουν ένα μοχλό για να λάβουν μικρές δόσεις ενδοφλεβίως, είτε αλκοόλ, είτε νικοτίνης είτε συνδυασμού και των δυο.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση από τη μητέρα τροφών πλούσιων σε λιπαρά οδηγεί το παιδί να θεωρεί τη νικοτίνη πιο ικανοποιητική, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το αλκοόλ. Όταν η δοκιμή απαίτησε από τους μικρούς ποντικούς να προσπαθούν σταδιακά πιο σκληρά να πιέζουν το μοχλό, οι ποντικοί που εκτέθηκαν σε υψηλά λιπαρά συνέχιζαν να προσπαθούν να λάβουν τη δόση, ενώ οι ποντικοί που εκτέθηκαν σε χαμηλά λιπαρά σταμάτησαν να προσπαθούν.

Η κατανάλωση λιπαρών από τη μητέρα, επίσης οδήγησε τους ποντικούς να λαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες μείγματος αλκοόλ και νικοτίνης έναντι μόνο νικοτίνης, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στην άλλη ομάδα. Αυτό δείχνει για πρώτη φορά ότι η έκθεση σε υψηλά λιπαρά- από τη μητέρα- προκαλεί στο έμβρυο μεγαλύτερη ευαισθησία στην υπερβολική χρήση συνδυασμού αλκοόλ και νικοτίνης στην εφηβεία.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα