H νεκρωτική αυτοάνοσος μυοπάθεια δεν είναι μόνο μια σπάνια επιπλοκή της θεραπείας με στατίνες. Μπορεί επίσης, στα πλαίσια του καρκίνου αλλά και νόσων του συνδετικού ιστού, να προκαλέσει επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στους μυς. Γιατροί της Mayo Clinic δημοσιοποιούν στο JAMA Neurology και εφιστούν την προσοχή στην εν πολλοίς άγνωστη ασθένεια.

Οι γιατροί στη Mayo Clinic διέγνωσαν νεκρωτική αυτοάνοσο μυοπάθεια σε διάστημα δέκα ετών σε 63 ασθενείς. Οι ασθενείς ηλικίας από 30 - 70 ετών υπέφεραν κατά πρώτον από σημαντική μυϊκή αδυναμία, η οποία συχνά αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ήταν εντονότερη στα πόδια από ό, τι στους βραχίονες. Πολλοί ασθενείς ανέφεραν επίσης αδυναμία των μυών του λαιμού και ένα τρίτο αυτών παραπονέθηκε για δυσκολία στην κατάποση.

Σε όλους τους ασθενείς, κατά δεύτεροι λόγο, είχε αυξηθεί σημαντικά η κινάση της κρεατίνης (κατά μέσο όρο 5326 U / L ). Τρίτον, όλοι οι ασθενείς κατέγραψαν ηλεκτρικές εκκενώσεις στο ηλεκτρομυογράφημα, και τέταρτον, στις μυϊκές βιοψίες των ασθενών διαπιστώθηκε μαζική καταστροφή των μυϊκών ινών.

Τα τέσσερα χαρακτηριστικά είναι τώρα μέρος ορισμού της ασθένειας από το European Neuro Muscular Centers . Είκοσι τρεις ασθενείς είχαν λάβει στατίνες, σε έξι ασθενείς παρουσιάστηκε καρκίνος και τρεις είχαν νόσο του συνδετικού ιστού. Στους υπόλοιπους 32 ασθενείς, δεν εντοπίστηκε καμία αιτία.

Πηγές:
'Jama Neurology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε