Σε δύο σύντομους κύκλους θεραπείας με Alefacept που καταστρέφει στο ανοσοποιητικό σύστημα τα κύτταρα μνήμης για την κυτταρική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, υποβλήθηκαν σε μία μελέτη Φάσης ΙΙ ασθενείς με νέα διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Οι ασθενείς, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Journal of Clinical Investigation, μείωσαν την δόση της ινσουλίνης και τα ποσοστά υπογλυκαιμίας μειώθηκαν επίσης κατά το ήμισυ.

Το Alefacept είναι μια πρωτεΐνη σύντηξης, η οποία αναγνωρίζει και καταστρέφει ένα υποσύνολο των Τ- κυττάρων (θετικά CD2). Σε αυτά τα κύτταρα ανήκουν τα κύτταρα Τ-μνήμης που αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τους προς επίθεση αντιπάλους. Στο διαβήτη τύπου 1, οι αντίπαλοι είναι τα B - κύτταρα που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη στο πάγκρεας, η ανεπάρκεια της οποίας είναι η αιτία πρόκλησης διαβήτη τύπου 1.

Σε πολλούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 δεν καταστρέφονται κατά την έναρξη της διάγνωσης όλα τα Β - κύτταρα. Σε πολλούς ασθενείς παραμένει επίσης ένας αποκαλούμενος «μήνας μέλιτος». Ωστόσο, είναι βραχύβιας διάρκειας, δεδομένου ότι η επίθεση των Τ - κυττάρων συνεχίζεται αδιάκοπα επί των Β - κυττάρων μέχρι την τελευταία.

Η πρόκληση ύφεσης σε διαβήτη τύπου 1 με Alefacept δεν επιδιώκει μόνο να επεκτείνει το «μήνα του μέλιτος». Θα πρέπει να διατηρηθεί στους ασθενείς μακροπρόθεσμα όσο το δυνατόν περισσότερο υπολειμματικό παραγωγής ινσουλίνης. Αυτό θα μπορούσε να έχει κλινικά οφέλη, καθώς το υπόλοιπο παραγωγής μειώνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Σε χορηγούμενη μελέτη του Ανοσοποιητικού Δικτύου Ανοχής (ITN), μιας πρωτοβουλίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) υποβλήθηκαν τυχαία 49 συμμετέχοντες σε θεραπεία με Alefacept ή εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο κύκλους θεραπείας 12 εβδομάδων (με μια περίοδο ανάπαυσης 12 εβδομάδων). Σε πρόωρη δημοσίευση, η ομάδα με επικεφαλής τον Μario Ehlers από την Ομάδα Κλινικών Δοκιμών του ITN στο Σαν Φρανσίσκο ήταν σε θέση να αναφέρει ότι το Alefacept μετά τη θεραπεία διατήρησε ένα μέρος της υπολειμματικής παραγωγής ινσουλίνης κατά το πρώτο έτος. Αυτό αναγνωρίστηκε και από την αύξηση του C-πεπτιδίου μετά τα γεύματα.

Πηγές:
'Journal of Clinical Investigation'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας