«Βρήκαμε ότι το χαμηλό βάρος γέννησης και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής στην ενήλικη ζωή συνδέονται με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα τύπου 2 διαβήτη» δήλωσε ο Dr. Lu Qi, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Harvard School of Public Health στη Βοστώνη. «Αυτό ισχύει και όταν υπάρχουν μεμονωμένα, και σε συνδυασμό μεταξύ τους».

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «BMJ», αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 150.000 υγιείς άντρες και γυναίκες των οποίων την υγεία και τη συμπεριφορά των οποίων ακολουθούσαν επί 20 έως 30 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν το σωματικό βάρος και τον τρόπο ζωής τους με βάση τη δίαιτα, το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση, τη χρήση αλκοόλ και το σωματικό λίπος.

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, πάνω από 11.700 εκδήλωσαν τύπου 2 διαβήτη. Αναλύοντας τα στοιχεία οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 22% των κρουσμάτων αποδίδεται στο χαμηλό βάρος γέννησης, το 59% στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και το 18% στον συνδυασμό των δύο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως όταν η θρέψη του εμβρύου στην ενδομήτριο ζωή είναι ελλιπής, το μωρό ετοιμάζεται για επιβίωση σε περιβάλλον όπου υπάρχει έλλειψη τροφής. Και αυτή η αναντιστοιχία της βιολογικής προσαρμογής με την πραγματικότητα της άφθονης τροφής, αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Πηγές:
'BMJ'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα