Νευρολόγοι από τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τους ασθενείς με νευροπάθεια να εξετάζονται και για κοιλιοκάκη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν περισσότερο από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένεια των περιφερικών νεύρων. Συχνά υπάρχει μια διαταραχή του νευρικού συστήματος πριν την κοιλιοκάκη.

Οι γιατροί ταυτοποίησαν 28 232 ασθενείς, βάσει του εθνικού σουηδικού μητρώου, στους οποίους είχε παρουσιαστεί κοιλιοκάκη από τη βιοψία λεπτού εντέρου. Η διάγνωση της κοιλιοκάκης είχα γίνει στην ηλικία των 29 ετών, όταν η νευροπάθεια δεν ήταν ακόμη γνωστή. Η ομάδα σύγκρισης αποτελούνταν από 139. 473 ίδιας ηλικίας και φύλου άτομα χωρίς κοιλιοκάκη.

Η νευροπάθεια παρατηρήθηκε κατά την ενδιάμεση παρακολούθηση δέκα ετών σε 0,7 τοις εκατό των ασθενών με κοιλιοκάκη και 0,3 τοις εκατό των ελέγχων.

Οι ασθενείς είχαν έτσι κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο. Ο αυξημένος κίνδυνος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος όταν λαμβάνονταν υπόψιν η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, ανεπάρκειες βιταμινών, και η κατανάλωση αλκοόλ. Φύλο και ηλικία κατά τη διάγνωση της εντεροπάθειας δεν επηρέασε την εμφάνιση νευροπαθειών.

«Δεδομένου ότι η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος, τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν τον πιθανό ρόλο των ανοσολογικών μηχανισμών στην παθογένεια της νευροπάθειας», αναφέρει ο Sujata R. Thawani από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Από προηγούμενες μελέτες υπάρχουν ενδείξεις για αλληλεπίδραση της νευροπάθειας με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Δεν είναι σαφές αν για την θεραπεία της κοιλιοκάκης, με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, ο κίνδυνος εμφάνισης νευροπάθειας εξαλείφει.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει μια προστατευτική επίδραση, όμως αυτό δεν συμβιβάζεται με τον αυξημένο κίνδυνο νευροπάθειας στους Σουηδούς ασθενείς.

Πηγές:
JAMA Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία