Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για το AIDS στο Βανκούβερ του Καναδά και δίνουν ελπίδα ότι μπορεί να σταματήσει η πανδημία που έχει κοστίσει τη ζωή σχεδόν 40 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και σήμερα μολύνει άλλα 37 εκατομμύρια, σύμφωνα με το NBC News.

Η μία έρευνα έγινε σε 4.600 φορείς του HIV από 35 χώρες του κόσμου και έδειξε ότι «ο ολικός κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών συμβαμάτων AIDS, σοβαρών μη-AIDS συμβαμάτων ή θανάτου, μειωνόταν κατά 57% στους φορείς που άρχισαν αμέσως μετά τη διάγνωση θεραπεία, έναντι όσων άρχισαν αργότερα» είπαν επιστήμονες από το U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases που χρηματοδότησε τη μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η άμεση έναρξη της θεραπείας εμποδίζει την εξάπλωση του ιού. «Στη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης πάνω από 1.600 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών δεν παρατηρήσαμε κανένα περιστατικό μετάδοσης του HIV όταν το ιϊκό φορτίο του μολυσμένου συντρόφου παρέμενε σταθερά υπό έλεγχο με αντιρετροϊκή θεραπεία» είπε ο Dr. Myron Cohen, University of North Carolina, Chapel Hill.

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ένα δρόμο μπροστά μας: τη μοναδική ευκαιρία να δώσουμε τέλος στην πανδημία» σχολίασε ο Dr. Julio Montaner, διευθυντής στο British Columbia Centre for Excellence in HIV/AIDS.

Πηγές:
NBC News

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις