Στοιχεία από το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) αποδεικνύουν ότι στους ασθματικούς από 30 χρονών και πάνω αποτυγχάνει η θεραπεία συγκριτικά με νεότερους ασθενείς. Αυτό προκύπτει από συνολική ανάλυση 10 μελετών.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία μελέτη για να εξεταστεί η σχέση ηλικίας και φύλου για την επιτυχία της θεραπείας από άσθμα. Για τον λόγο αυτό, πνευμονολόγοι και ερευνητές για το άσθμα με επικεφαλής τον Ryan M. Dunn από το Πανεπιστήμιο του Colorado στο Denver αξιολόγησαν τα ευρήματα 1200 ασθενών (ανάμεσά τους 680 γυναίκες) που είχαν συμμετάσχει σε έρευνες από το 1993-2013.

Σε όλους τους ασθενείς, που είχαν τύχει περίθαλψης σε μεγαλύτερες κλινικές και είχαν υποβληθεί σε ιατρική έρευνα, είχε διαγνωστεί ένα ελαφρύ ή μεσαίο άσθμα. Ασθενείς με παροξύνσεις εντός του μηνός πριν από την αποδοχή των συμμετεχόντων στην εν λόγω έρευνα όπως και οι καπνιστές εξαιρέθηκαν. 579 ασθενείς ήταν 30 ετών, ενώ 303 πάνω από 37. Η ανάλυση εστίασε στο μέρος αυτό των ασθενών με αποτυχία θεραπείας στις αντίστοιχες ομάδες εξέτασης.

Ως αποτυχία θεωρήθηκε ο παροξυσμός του άσθματος με την ανάγκη λήψη κορτικοστεροειδών, η ανάγκη για επείγουσα περίθαλψη, η χειροτέρευση της λειτουργίας των πνευμόνων ή η αυξημένη ανάγκη για φάρμακα. Σύμφωνα τον Dunn και τους συναδέλφους του, οι ηλικίας 30 ετών ήταν αυτοί που δεν ανταποκρίνονταν στην θεραπεία συγκριτικά με τους νεότερους σε ηλικία (17,3 έναντι 10,3 αναλογικά 64/621 έναντι 100/579 ασθενείς).

Για κάθε 5 επιπλέον χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση, η πιθανότητα μη θετικής ανταπόκρισης στην θεραπεία αυξανόταν κατά 13 τοις εκατό, κάθε 10 χρόνια κατά 27 τοις εκατό.

Πηγές:
Centers for Disease Control and Prevention

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΣΦΕΕ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού
H Boehringer Ingelheim επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων
Οι γυναίκες αισθάνονται ότι γερνούν πιο αργά από τους άνδρες [μελέτη]