Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να συζητούν το θέμα με ειδικούς στη γενετική για να αποφασίζεται εάν μπορεί να κινδυνεύουν και οι συγγενείς τους, λένε οι ερευνητές.

Ο κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί σχετικά μικρό ποσοστό των κρουσμάτων της νόσου, αλλά προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών οπότε είναι αρκετά συχνός στο συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα. Η ακριβής συχνότητά του στους νέους και τους μεσήλικους, όμως, δεν είναι γνωστή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Journal of Clinical Oncology», στην έρευνά τους συμμετείχαν σχεδόν 200 ασθενείς ηλικίας 35 ετών και κάτω, οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο παχέος εντέρου και υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις μεταξύ 2009 και 2013.

«Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το 35% αυτών των ασθενών έπασχαν από γενετικό καρκίνο» δήλωσε ο Dr. Eduardo Vilar-Sanchez, επίκουρος καθηγητής στο Department of Clinical Cancer Prevention at the University of Texas M.D. Anderson Cancer Center. «Περιμέναμε ότι θα είναι αρκετοί, αλλά όχι τόσο πολλοί».

Και συνέχισε: «Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι όλοι οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό στην γενετική.»

Εάν διαπιστωθεί ότι πάσχουν από γενετικό καρκίνο, θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς, τα αδέλφια και όσους άλλους συγγενείς τους θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν τον ίδιο γενετικό κίνδυνο».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους. Το 90% των κρουσμάτων τους καταγράφεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πηγές:
'Journal of Clinical Oncology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ