H Food and Drug Administration (FDA) επέτρεψε την πώληση ενός ειδικού μπαλονιού που τοποθετείται ενδοσκοπικά στο στομάχι σε ασθενείς με παχυσαρκία ή καρδιομυικό νόσημα. Το εν λόγο μπαλόνι συνέβαλε σε τυχαιοποιημένη μελέτη σε σημαντική μείωση βάρους.

Το διπλό σύστημα μπαλονιού της εταιρίας Reshape από το Clemente στην Καλιφόρνια αποτελείται από τεχνητά μπαλόνια γεμάτα από φυσιολογικό ορό με το μπλε χρώμα του μεθυλενίου, τα οποία τοποθετούνται στο στομάχι με γαστροσκόπηση.

Το χρώμα είναι προληπτικό μέτρο καθώς προειδοποιεί τους ασθενείς με το μπλε χρώμα στα ούρα για το αν κάποιο μπαλόνι έχει διαρροή. Το διπλό σύστημα μπαλονιού παραμένει για έξι μήνες στο στομάχι και ανασύρεται με νέα γαστροσκόπηση μετά την απορρόφηση του περιεχομένου. Ο κατασκευαστής εξέτασε την επίδρασή του σε μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη.

Στην μελέτη της Reduce συμμετείχαν 326 υπέρβαροι ηλικίας 22-60 ετών, οι οποίοι πέρα από την παχυσαρκία υπέφεραν και από αρτηριακή υπερτονία, υπερχοληστεριναιμία ή διαβήτη τύπου 2.

Σε όλους τους ασθενείς έγινε ενδοσκόπηση με νάρκωση όμως μόνο στους μισούς έγινε τοποθέτηση του μπαλονιών. Όλοι οι ασθενείς συμμετείχαν σε πρόγραμμα άθλησης και δίαιτας. Στο τέλος της εξάμηνης ερευνητικής φάσης οι έχοντες το διπλό σύστημα μπαλονιού έχασαν συνολικά 6,8% του σωματικού τους βάρους (25,1 της υπερβαρίας), ενώ στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3,3% (11,3% της υπερβαρίας). Έξι μήνες μετά την απομάκρυνση του μπαλονιού οι συμμετέχοντες παρουσίασαν και πάλι αύξηση βάρους. Μπόρεσαν όμως να κρατήσουν 5 από τα συνολικά 7 χαμένα κιλά. 

Πηγές:
Πηγή: Ξένος Τύπος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;