Πως και με πιο τρόπο νέο τεστ γονιδίων βοηθά στην πρόγνωση του καρκίνου του προστάτη. Οι ομάδες πρόγνωσης και η σημασία τους.

Η ικανότητα να αναλύονται γενετικές μεταβολές σε όγκους σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να αλλάξει την κατάταξη των όγκων. Αφού τα τελευταία χρόνια προτάθηκαν ήδη για μια σειρά άλλων καρκίνων νέες ταξινομήσεις, ο προστάτης θεωρείται, (εκτός από τους καρκίνους του δέρματος), η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Alastair Lamb από τo ερευνητικό ινστιτούτοo του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge εξέτασε δείγματα ιστών 244 ασθενών από την Αγγλία (Cambridge) και στη συνέχεια έλεγξε τα αποτελέσματα σε 103 δείγματα όγκων από ασθενείς στη Σουηδία (Στοκχόλμη).

Η ομάδα προτείνει δοκιμή από 100 γονίδια, συμπεριλαμβανομένων έξι ήδη γνωστών γονιδίων κινδύνου. Στο "γονίδια" προκύπτουν και πάλι αλλαγές στον αριθμό των αντιγράφων τους. Η ανάλυση της έκφρασης των γονιδίων έφτασε σε σημείο που να γίνεται η ανίχνευση του DNA αγγελιοφόρου στα κύτταρα του όγκου.

Με βάση την ανάλυση του γονιδίου ο Lamb χώρισε τον καρκίνο του προστάτη σε πέντε ομάδες, που τις ονόμασε iCluster. Η πιο ευνοϊκή ήταν η πρόγνωση των ασθενών σε iCluster 4. Εκεί 80 τοις εκατό των ασθενών ακόμη και μετά από 60 μήνες (Cambridge -κοόρτη) και μετά από 6 χρόνια (Στοκχόλμη κοόρτη), παρέμεναν ακόμη χωρίς βιοχημική υποτροπή. Η iCluster 1 και 3 αντίθετα είχαν μη ευνοϊκή πρόγνωση.
Στο επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θέλουν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερες μελέτες.

Πηγές:
EbioMedicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα