Και όσο περισσότερα είναι τα ψάρια στα ενυδρεία, τόσο το καλύτερο σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environment & Behavior».

Στην πρώτη μελέτη του είδους, επιστήμονες από τα National Marine Aquarium, Plymouth University και University of Exeter, κατέγραφαν τις σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις ομάδας εθελοντών καθώς κοιτούσαν διάφορα ψάρια.

Η έρευνα έγινε στο National Marine Aquarium όπου πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση σε ένα ενυδρείο χωρητικότητας 550.000 θαλασσινού νερού. Οι υπεύθυνοι του ενυδρείου άρχισαν να βάζουν σιγά-σιγά διάφορα είδη ψαριών στην τεράστια δεξαμενή, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν συνεχώς την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό, ενώ τους έθεταν ερωτήματα για το πως αισθάνονταν.

Η παρατήρηση του ενυδρείου μείωσε σημαντικά την πίεση και τον καρδιακό παλμό τους, ενώ η σταδιακή εισαγωγή των ψαριών διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους και βελτίωσε σημαντικά το αίσθημα ευεξίας που ένιωθαν, αφού ξέχασαν για πολλή ώρα τα τυχόν προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Αν και πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η παραμονή σε φυσικό περιβάλλον (λ.χ. σε μια παραλία ή ένα πάρκο) ασκεί καταπραϋντική δράση, λίγες έχουν επικεντρωθεί στον πιθανό ρόλο της υποθαλάσσιας ζωής, γράφουν οι επιστήμονες.

Η νέα έρευνα «παρέχει για πρώτη φορά ισχυρά στοιχεία ότι η παρατεταμένη έκθεση στην υποθαλάσσια ζωή μπορεί να ασκήσει σημαντικές ωφέλιμες επιδράσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων», προσθέτουν.

Πηγές:
Environment & Behavior

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα