Η ανάλυση στοιχείων από πάνω από 30.000 άνδρες έδειξε πως όσοι είχαν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί πριν τα 22 χρόνια είχαν 26% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου πριν τα 54 χρόνια, σε σύγκριση με όσους το απόκτησαν στα 25 ή στα 26. Για τους άντρες που έγιναν πατέρες λίγο αργότερα, δηλαδή ανάμεσα στα 22-24 χρόνια, η πιθανότητα θανάτου στη μέση ηλικία ήταν αυξημένη 14%.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι οι νεαροί πατέρες έχουν μεγαλώνοντας χειρότερη υγεία από τους μεγαλύτερης ηλικίας μπαμπάδες, αν και δεν είναι σαφές που οφείλεται αυτό, λένε οι ερευνητές.

Ίσως όμως παίζει ρόλο το στρες για τις ευθύνες και για τα οικονομικά της οικογένειας σε τόσο νεαρή ηλικία. Οι πρόωρες ευθύνες μπορεί επίσης να αλλάζουν το πλάνο ζωής των νεαρών πατέρων και να τους ωθούν σε δουλειές με χαμηλό μισθό ή ακατάστατα ωράρια, που συνδέονται με χειρότερες εκβάσεις για την υγεία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Epidemiology & Community Health», είχαν γεννηθεί μεταξύ 1940-1950 και είχαν αποκτήσει παιδί κάποια στιγμή πριν τα 45 τους. Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν ως τα 54 τους χρόνια, συγκρίνοντας τα ποσοστά θανάτου ανάμεσα στους άντρες ανάλογα με την ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού. Επίσης συνέκριναν τη θνησιμότητα 1.124 ανδρών με τους αδελφούς τους.

Το 15% των ανδρών απόκτησαν παιδί πριν τα 22 τους, το 29% σε ηλικία 22-24 ετών, το 18% στα 25-26 και το 38% μετά τα 27 έτη.
Περίπου 1 στους 20 πέθαναν πριν τα 54 χρόνια τους με την κύρια αιτία θανάτου να είναι το έμφραγμα (21% των θανάτων) και νοσήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ (16%).

Την μικρότερη πιθανότητα θανάτου είχαν όσοι απόκτησαν το πρώτο παιδί μετά τα 27 τους: ήταν 25% χαμηλότερη από ό,τι για όσους έγιναν πατέρες στα 25-26 τους χρόνια. Η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη ανάμεσα στα αδέλφια. Οι άντρες που έγιναν πατέρες πριν τα 22 τους είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου πριν τα 54, σε σύγκριση με τους αδελφούς τους που απόκτησαν παιδιά στα 25 ή τα 26 τους.

«Η απόκτηση παιδιού σε μικρή ηλικία είναι δύσκολη και είναι σημαντικό για τους συγγενείς και τους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίσουν ότι δεν χρειάζεται μόνο η νεαρή μητέρα στήριξη, αλλά και ο νεαρός πατέρας» δήλωσε η Elina Einiö, του University of Helsinki.

Πηγές:
Journal of Epidemiology & Community Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα