Ακόμα και άντρες που έχουν κόψει το κάπνισμα λίγα χρόνια πριν τη διάγνωση έχουν αυξημένη πιθανότητα να μην νικήσουν τον καρκίνο τους, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό «European Urology».

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της ενημέρωσης των ανδρών με καρκίνο προστάτη για τους κινδύνους από το τσιγάρο» δήλωσε ο Shahrokh Shariat, University Clinic of Urology, MedUni Vienna.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη 7.191 ασθενών οι οποίοι μεταξύ 2000-2011 έκαναν ριζική προστατεκτομή εξαιτίας καρκίνου. Κανένας από αυτούς δεν είχε κάνει προεγχειρητική ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή χημειοθεραπεία και κανένας δεν είχε μεταστατική νόσο.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου, οι πρώην και νυν καπνιστές είχαν επίσης διπλάσια πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Όμως ο κίνδυνος για τους πρώην καπνιστές έπαυε να υπάρχει όταν είχαν περάσει 10 χρόνια από τότε που έκοψαν το κάπνισμα.

Αν και το κάπνισμα ευθύνεται για πολλές μορφές καρκίνου, παραμένει ασαφές το αν συνδέεται με την πρόκληση καρκίνου στον προστάτη. Η νέα έρευνα όμως αποδεικνύει ότι επηρεάζει σημαντικά την πρόγνωση, τόνισε ο Shariat.

Πηγές:
European Urology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο